Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /storage/content/11/171911/awakecommunication.se/public_html/wp-content/themes/Divi/includes/builder/functions.php on line 5014 Känsloreaktioner – Awake Communication

Fia ringde mig på avtalad tid. Hon kände sig värdelös som företagare och tvivlade på om hon någonsin skulle kunna få sitt företag att lyfta. Hon hade fått ett mejl från en missnöjd kund och det ryckte undan mattan från hennes fötter. Hon kunde till en början inte prata om något annat än sin kund. Att hon inte ville betala överenskommet pris, att hon plötsligt klagade på ett jobb som hade gjorts ett år innan som hon då hade godkänt.

Jag stoppade henne och frågade vilken känsla som situationen fick henne att känna. Efter en stunds tvekan svarade hon; otrygghet. Och jag visste att det inte var en ny känsla för henne. Större delen av hennes barndom hade präglats av otrygghet. Bland annat av föräldrar som inte varit där varken fysiskt eller emotionellt.

Om någon säger eller gör något dumt mot dig är det lätt att projicera sina obehagliga känslor mot den personen. Men om du reflekterar lite kan du se att det är ungefär samma sorts känslor som dyker upp om och om igen. De triggas av olika personer och olika situationer. Det innebär att dina känsloreaktioner händer i dig. Det är ungefär som om det sitter knappar på dig och när någon kommer och trycker på en knapp så får du en reaktion.

Om du tar ansvar för dina känsloreaktioner har du makten att förändra dem och när du gör det kommer dina knappar att bli svårare och svårare för andra att hitta. Till slut kan de till och med försvinna. Och då är du fri.

Tänk tillbaka på en situation då någon triggade en reaktion i dig. Och föreställ dig sen hur det skulle vara om du kunde stå kvar helt neutral istället. Då skulle det inte längre vara ett problem.

En del känslor bär vi med oss som ständiga följeslagare och vi har blivit så vana vid dem att vi inte ens märker att de är där. Jag har mött en del människor med ångest. Det är en ganska stark känsla. Innan den blivit så stark har den föregåtts av någon annan känsla som inte varit lika påträngande.

När det har gått så långt att de vanliga känslorna blir väldigt starka innebär det att vi inte har lagt märke till kroppen. Oftast är vi så fokuserade på vad som händer i huvudet. Vi planerar, ältar vad som hänt, grubblar över framtiden om vad som kanske kommer att hända och märker inte av oron i magen eller trycket över bröstet förrän det gått väldigt långt.

Övning: Lägg handen på magen och känn hur det känns. Känns det lugnt och skönt eller har du någon spänning där? Gör samma sak med hjärtat. Känns det spänt eller obehagligt kan du lugna dig med en enkel andningsövning. Andas in och räkna till fyra, håll andan och räkna till sexton. Andas ut medan du räknar till åtta. Om det är svårt att hålla andan kan du börja med att bara andas ut under dubbelt så lång tid som inandningen.

Den här övningen aktiverar avslappningsdelen inom dig. När du kommer hem efter en lång arbetsam dag och sjunker ner i soffan med en suck så är det kroppens sätt att slappna av. När du suckar andas du ut längre än du andas in. Du gör det helt automatiskt och kroppen vet vad den behöver. När du gör andningsövningen jag föreslog skapar du samma effekt i kroppen.

Gör det till en vana att lägga märke till hur kroppen känns ett par gånger om dagen. Då tränar du dig att bli medveten om vad som händer och kan snabbare göra något åt dina känslor innan de blir så starka att de tar överhanden.

Ju mer du tränar dig på att bli uppmärksam på vad du känner desto mer får du kontroll över dem. Det innebär inte att du ska stoppa undan dem eller ignorera dem. Det innebär att du tar ansvar för dem. Det är inte heller menat att allt som händer är ditt fel. Om du kan lägga märke till vad som händer inom dig utan att döma det som rätt eller fel utan bara som information då har du allt att vinna. Det är när vi inte vill se det som vi får ont i kroppen och själen.

Så även om du ibland i hemlighet känner dig värdelös ska du veta att det inte är sant. Det spelar ingen roll hur sant det känns. Det är bara en del av dig som visar dig att du har en idé om dig själv som tror så. Och den idén går att förändra.