Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /storage/content/11/171911/awakecommunication.se/public_html/wp-content/themes/Divi/includes/builder/functions.php on line 5014 Dömande tankar är oftast onödiga – Awake Communication

När du har ett mål är det en fördel att kunna göra bedömning för att se om dina handlingar är rätt eller fel. Om dina handlingar leder dig närmare målet eller inte.

Då vet du om det är rätt för dig i den stunden eller inte. Det behöver inte vara rätt för andra. Kanske inte för dig heller förutom vid just det här tillfället.

Vår hjärna vill förenkla våra liv och har därför en tendens att dela upp världen i rätt eller fel, bra eller dåligt, positivt eller negativt och ett det ena är fel och det andra är rätt. Men vår värld och vår tillvaro består av gråskalor mellan svart och vitt. Och nyanserna kan ändras. Det handlar mer om din attityd än om hur något är.

Det finns en gammal historia om en kinesisk man och hans önskan om en vit häst. Jag återberättar den korthet.

En gammal man hade i hela sitt liv önskat sig en vit häst. Och en dag fick han en. Alla i byn gratulerade honom och sa: Det var fantastiskt bra att du fick en vit häst till slut. Mannen sa: Jag vet inte om det var så bra. Byborna skakade förvånat på huvudet och förstod inte vad han menade. En tid gick och så ville mannens enda son iväg på en ridtur på hästen. Under ridturen blev hästen skrämd, sonen trillade av och bröt sitt ben. Byborna kom till mannen och hans son och beklagade olyckan. De sa, vilken otur, stackars dig. Mannen sa: Det kanske var bra. Nu tyckte byborna att han verkligen var konstig. De skakade på huvudet och gick därifrån. En vecka senare kom kejsarens män ridande. Kejsaren hade bestämt att de skulle dra ut i krig och de samlade upp alla unga män som fanns i byarna. Men de tog inte med sig mannens son. Han hade brutit benet och kunde inte tas med ut i strid.

Vad som är rätt och fel beror på situation och person och vilket resultat som önskas.

Jag har tränat på att byta ut orden negativt och positivt till önskvärt eller icke önskvärt eftersom jag har märkt att många av de saker jag tidigare skulle beskrivit som negativa har bidragit till att ge mig en spark i baken och skapa något bättre.

Ellen hade sökt sig till ett stort internationellt företag efter sin universitetsutbildning. Hon ville inte jobba på en liten konsultbyrå hade hon bestämt för där kan man inte lita på att de finns kvar inom ett år, resonerade hon. Hon var där i tre år sen blev det massuppsägningar. Tusentals människor fick gå. Var det bra eller dåligt? För vissa blev det startskottet till att starta eget med större frihet. För andra blev det en oviss framtid eftersom de hade en smal specialistkompetens och det fanns inte så många jobb att söka för dem. Ellen utnyttjade tiden till att studera till coach. Nu hade hon två väldigt olika universitetsutbildningar bakom sig och en utbildning till coach vilket gjorde henne väldigt unik och eftertraktad på arbetsmarknaden.

Bra eller dåligt? Ja det beror på hur man ser på saken. Det som är obekvämt behöver inte vara dåligt. Det föser in oss i utmaningar och det är upp till oss hur vi tar oss an dem och vad vi göra utav dem.